Informacje Jarmark: Adam Stanowski (tel. 607 865 277) Scena Otwarta: Stefan Bracha (tel. 691 823 518)
sobota, 13 grudnia 2014, godz. 11.00
ByÅ›ki to rodzaj pieczywa obrzÄ™dowego, wypiekanego w przeddzieÅ„ Nowego Roku oraz w wigiliÄ™ Å›wiÄ™ta Trzech Króli. Znane sÄ… przede wszystkim na terenach Kurpi, Podlasia, Warmii i Mazur. Swoimi formami miaÅ‚y przypominać zwierzÄ™ta hodowlane, domowe i dzikie: krowy, konie, gÄ™si, psy czy jelenie. Wypiekano je z ciasta chlebowego i stawiano na domowym oÅ‚tarzyku lub parapecie, gdzie spokojnie mogÅ‚y „dojrzewać". Pieczeniem zajmowaÅ‚y siÄ™ przede wszystkim gospodynie oraz dorastajÄ…ce panny, choć sporadycznie do prac mogli doÅ‚Ä…czyć również mężczyźni. Mówi siÄ™, iż byÅ›ki Å›wiadczyÅ‚y o szczeroÅ›ci, goÅ›cinnoÅ›ci oraz zamożnoÅ›ci gospodarzy, którzy obdarowywali smakoÅ‚ykami najbliższÄ… rodzinÄ™ i biesiadników. StanowiÅ‚y także rodzaj nagrody dla dzieci za pomoc rodzicom przy wypasie bydÅ‚a czy pracy w polu. Obecnie byÅ›ki można spotkać w kurpiowskich skansenach oraz na jarmarkach rÄ™kodzieÅ‚ ludowych i festynach w tym regionie.MiÄ™dzynarodowy Festiwal Muzyki Ludowej „MikoÅ‚ajki Folkowe" to najstarszy w Polsce oraz jeden z najwiÄ™kszych festiwali muzyki folkowej, odbywajÄ…cy siÄ™ od 1991 roku. Jego celem jest popularyzacja kultury tradycyjnej, przedstawienie jej w sposób atrakcyjny i zrozumiaÅ‚y dla wspóÅ‚czesnego odbiorcy, jak również edukacja - próba zainteresowania mÅ‚odych ludzi wartoÅ›ciami tradycyjnej kultury rodzimej oraz innych krajów oraz przeÅ‚amywanie stereotypów i uprzedzeÅ„ pomiÄ™dzy narodami poprzez poznawanie ich tradycji i kultury.
Organizatorzy
Sponsorzy
Zrealizowano przy pomocy finansowej Miasta Lublin
Zrealizowano przy pomocy finansowej Województwa Lubelskiego
Dofinansowano ze Å›rodków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Projekt zostaÅ‚ zrealizowany wspólnie z Instytutem Muzyki i TaÅ„ca w ramach dziaÅ‚aÅ„ strategicznych zwiÄ…zanych z Rokiem Kolberga
Patroni medialni